Home postojan parfem Yves Saint Laurent Black Opium recenzija

Yves Saint Laurent Black Opium recenzija

by Ormarija

O BRENDU I POVIJESTI BLACK OPIUMA

YSL Black Opium lansiran je 2014. godine kao mladenačka interpretacija Opiuma iz 2009 koji je pak moderna izvedba originala iz 1977.

 

Radi se o gurmanskom, toplom, slatkom mirisu uz pozadinu cvjetnih i drvenastih nota. Iako je na našem tržištu vrlo popularan moguće je njegovu popularnost gledati sa strane da takav status ne bi dostigao osim ako se ne radi o mirisu koji bi svatko trebao isprobati, ako već i nije jedan od onih parfema koje bi svatko trebao imati.

 

Sam kreativni proces stvaranja Opiuma iz 1977. nadgledao je Saint Laurent osobno, od mirisa do oblika bočice, press kita te marketinške kampanje za koju je kao model odabrana Jerry Hall dok je za fotografa angažiran Helmut Newton.

 

Parfem je osmišljen kao dio Kinom inspirirane modne kolekcije jesen-zima 1977. Saint Laurent nije slučajno odabrao ime koje je izazvalo medijski skandal u ondašnjem SAD-u.

 

Prije no što pređemo na Black Opium krenimo od inspiracije, Opiuma iz 2009 koji, iako slabiji od originala iz 1977. svakako dostojno interpretira ovaj klasik.

 

NOTE I POSTOJANOST

Gornje note su mu: mandarina, bergamot i đurđica. Srednje note: smirna i jasmin. Bazne note: opoponaks, jantar, pačuli i vanilija.

Najintenzivnije se svakako osjeti opoponaks, radi se o aromatičnoj smoli koja je relativno slična mirisu smirne koja se nalazi u srednjim notama. Sijede jantar, pačuli i vanilija.

Black Opium je svakako nježniji ali ne i lagan, manje je intenzivan ali neosporivo je   prisutan, jednostavnije rečeno prilagođen je modernim ukusima.

Dovoljno je baciti pogled na note i već je jasno da se radi parfemu koji će manje polarizirati današnju publiku pa je na vama odlučite je li to prednost ili mana. Gornje note Black Opiuma su: kruška, crveni papar i cvijet naranče. Srednje note: kava, jasmin, badem i sladić. Bazne note: vanilija, pačuli, cedar i kašmir.

Kroz godine od izlaska sada već gotovo desetljeće starog parfema konsenzus je da se radi o mirisu koji traje oko 6 sati ovisno o tipu kože te se osjeti na udaljenosti oko pola metra – dakle mogli bismo reći da je nekakav minimum učinka za parfem namijenjen za hladnije vrijeme uspješno postignut

 

OSOBNI DOJAM I POSTOJANOST

Moje osobno iskustvo se poklapa s većinom.

Black Opium volim staviti u popodnevnim satima, kada idem na piće ili čak u izlasku jer je u prvih par sati nakon apliciranja dosta intenzivan. Zapravo s obzirom na to da sam izuzetno zadovoljna s time kako se ponaša na mojoj koži baš me zanima kakav bi u izlasku bio Opium iz 2009. i bi li mi se svidio, svakako ga dodajem u listu parfema za isprobati. Do tada će Black Opium biti i više no dovoljan. Rekla bih da je YSL Black Opium svakako jedan od mirisa koji je poglavito zimski. Recenzirala sam i jedan ljetni parfem, možete pročitati u ovom blog postu – link.

Iz priloženih slika je vidljivo koliko ga često koristim. Moja bočica od 50 ml je na otprilike zadnjoj četvrtini tako da ću svakako posegnuti za novom. 

                                   

Nastavite čitati

Leave a Comment